Flamenco Experience 6 koncert – máj 24.

Flamenco Experience6

Flamenco Experience 6 koncert 2018. május 24-én az Aranytíz Kultúrházban.

Flamenco Experience 6 egy olyan együttes, ami zenéjében ötvözi a lelkes spanyol szenvedélyt, a ragyogó balkáni és a népszerű jazz zenével, és mindezeket az afro-kubai dallamok egzotikus árnyalataival töltik meg.

A Flamenco Experience 6 zenekar, hat csodálatos alkotó művésze a világ minden részéből érkezett ebbe a formációba, melyet a zene, a tánc és a vokál harmóniája jellemez.

Akusztikus gitáron egy szlovák születésű és Sevilla szellemiségével átitatott (művész neve is erre utal: Morenito de Triana), tapasztalt zenész – Stanislav Kohútek játszik. Őt a legendás spanyol flamenco gitáros, Paco de Lucía ihlette, akinek egyik koncertjét – tehetségének és kitartó munkájának köszönhetően – volt szerencséje megnyitni. Számos koncerten játszott szerte a világon, aki arra járt, talán hallhatta őt zenélni Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Japánban, Németországban, Oroszországban, Törökországban, Peruban vagy Costa Ricán. Morenito de Triana az alapítója ennek a sokszínű zenészcsoportnak.

Nagybőgőn egy cseh zenész, Tomáš Liška játszik, aki az egyik legismertebb jazz nagybőgős a Cseh Köztársaságban. Számos díjat kapott az európai jazz fesztiválokon, és együtt dolgozik olyan világszínvonalú zenészekkel, mint Steve Walsh, Carlie Oswald, Lenka Dusilová vagy Yvonne Sánchez. 2009-ben a “Invisible World” című albumát Anděl díjra jelölték.

Zongorán a cseh jazz zongorista és szaxofonos Václav Greif közreműködik. Több sikeres flamenco zenekar tagja, valamint szervezett a zenei improvizációról alkotóműhelyeket többek között a pilseni Konzervatóriumnak, és a J.K Tyl Színház zenei szólistáinak is. Számos szerzeményt komponált már sikeres produkcióhoz. Tehetsége, mely a dzsesszhez kapcsolódó afro – kubai ritmus jártasságában nyilvánul meg, teszi egyedülállóvá a Flamenco Experience 6 zenekart.

A balkáni hangzás a Bécsben élő, de szerb születésű Nikola Zarićnak, a lelkes és tehetséges tangóharmonikásnak köszönhető, aki már 7 évesen e hangszer szerelmese lett. A Franz Schubert Konzervatóriumban diplomázott, és együttműködött olyan projektekben, mint a bécsi Vila Madalena, a Balkán Groove és a szintén Bécsben működő Vienna Salon Orchestra. Számos elismerést gyűjtött osztrák, olasz és szerbiai zenei versenyeken.

A következő zenész Michael Cába, a dobos és ütős zenész, aki hatalmas jazz zenei tapasztalattal és háttérrel rendelkezik. Ő is szakértője az afro-kubai hangszereknek. Olyan neves és világhírű nevek mellett tanult, mint George Nightingale, Yuvisney Aguilar Rojas, Calixto Ovideo. Tapasztalatait olyan zenekarokban szerezte, mint Los Remedios, Flamenco Element és Arsa y Toma.

Végül, de nem utolsó sorban; a táncos, aki nélkül nem flamenco a flamenco. A táncért a madridi Virginia Delgado, egy tapasztalt spanyol táncos felel. Egyedülálló stílusáról ismert, amely ötvözi a balett, a kortárs tánc és a hagyományos flamenco elemeit. A közönség láthatta szárnyaló tehetségét Párizsban, Münchenben, Stuttgartban, Dubrovnikban, de nem egyszer csodálhatták már táncát Pozsonyban is. Saját tánccsoportját Danza Flamenca – Virginia Delgado néven a Cseh Köztársaságban alapította 2013-ban.

Boldogság, öröm, szeretet, harag, melankólia, szenvedély. Ezekről szól a flamenco.

Fellépők:

Morenito de Triana (Stanislav Kohútek) – gitár
Tomáš Liška – nagybőgő
Václav Greif – zongora
Nikola Zaric – tangóharmónika
Michael Cába – ütős hangszerek
Virginia Delgado – tánc
vendég: Bajnay Beáta – tánc

Időpont: 2018. május 24. – 19:30-21:00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, 1051 Budapest, Arany János utca 10.

Jegyár: 4 000 Ft
Jegyekről érdeklődni itt lehet: bajnay.beata@gmail.com
Internetes jegyek:
http://www.jegyelado.hu/rendezveny/flamenco-experience-6
https://www.jegy.hu/program/flamenco-experience-6-92019

 

Még több flamenco, Spanyolország cikk!